sweets

Baking ginger cookies

Saturday, December 07, 2013


A więc dzisiaj pierniczki :-)

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię je najbardziej z aromatycznym grzanym winem :-) Koniecznie z goździkami i szczyptą cynamonu.

Przepisów na pierniczki jest naprawdę duuuużo. Ja tym razem skorzystałam z przepisu na "szybkie" pierniczki z MoichWypieków. Są przyjemnie korzenne. Lekko kruche. Gotowe do zjedzenia zaraz po wyjęciu z piekarnika :-)


Na ok. 55 pierniczków potrzebujemy:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Wszystkie składniki należy wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować. Ja polałam swoje lukrem z waniliową nutą. Do lukru dodałam kilka kropel ekstraktu waniliowego. Inną opcją jest pasta waniliowa - wtedy lukier nabierze nieco koloru :-)


Już miałam zbierać klamoty z pierniczkowej sesji kiedy w kadr wpakował mi się Zigi. No jak to tak? Zdjęcia bez niego?! Tak nie może być! 
I tak oto proszę Państwa Zig zachęca do skosztowania ciasteczek :-)


I jak? Reklama wystarczająco zachęcająca? :-)

Lubicie pierniczki? 
Ja jednak najbardziej lubię piernik wg przepisu mojej mamy, najlepiej przekładany bitą śmietaną - jest po prostu obłędny :-) Hmm no to mam chyba plan na jutrzejszy dzień ;-)


You Might Also Like

8 comments

  1. mniammm... ja ciągle jeszcze bez pierników w tym roku.. ;)
    Ściskam*

    ReplyDelete
    Replies
    1. akurat te można nawet piec w wigilię i na pewno 'dadzą radę' :-)

      Delete
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    ReplyDelete
  3. o kurcze wyglądają świetnie, bo mają idealny kolor! :))) cudne zdjęcia
    ja swoje piekę w tym tygodniu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w smaku to niezłe :-) i myślę że jako dekoracja drzewka też się sprawdzą - ale to na razie był przedświąteczny test, docelowo będę je piec w ostatni weekend adwentu :-)

      Delete

Dziękuję za Twój komentarz :-)