cooking

Delicious Sunday Pizza

Sunday, September 01, 2013


Dzisiaj u mnie, podobnie jak u Kasi z MyFullHouse, pojawiła się pizza.

Od pewnego czasu (od kiedy w moim posiadaniu znalazł się kamień do wypieku pizzy) testuje różne przepisy na pizzowe ciasto. I ten dzisiejszy jest na tyle dobry, że postanowiłam się nim podzielić ;-) To, że pizza wypiekana na kamieniu jest o niebo lepsza od tej pieczonej w formach czy to ceramicznych, teflonowych czy metalowych chyba nikomu nie muszę tłumaczyć. 'Pizza z kamienia' (nie, nie aż tak jej nie spiekłam hihi) jest pięknie wypieczona i chrupiąca - również od spodu - no taka jak z prawdziwej włoskiej pizzerii ;-) A do tego zrobiona z produktów eko z ulubionymi dodatkami. Pikantne salami. Chrupiąca cebulka. Słodkie pomidorki koktajlowe. I do tego koniecznie aromatyczna rukola! No i obowiązkowo aksamitna mozzarella. Po prostu pyyyyycha ! :-)


Przepis na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu
  • 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.

Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Z tak przygotowanej porcji zrobiłam 3 pizze :-)

Żeby pizza była tak na 100% home made również sos zrobiłam własnoręcznie ;-) Jak dla mnie do salami pepperoni idealnie pasuje sos barbecue.



Składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml octu winnego z białego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • po 1/2 łyżeczki suszonych bazylii, tymianku i cząbru
  • liść laurowy
  • po kilka kropel sosu tabasco i worcester
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić drobno posiekane cebule i czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu zeszklenia się cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z octem winnym. Dusić 5 minut, po czym dodać wino, płynny miód, liść laurowy, musztardę oraz zioła. Dusić bez przykrycia kolejne 10 minut, często mieszając. Usunąć liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosami worcester i tabasco.



Miłego niedzielnego wieczoru! :-)

P.S Czy u Was dzisiaj też jak tak zimno ?? Czyżby to już koniec lata.... ??

You Might Also Like

4 comments

  1. mmm uwielbiam domową pizzę i też często sobie robię:) ale wiesz co ? zaciekawiłaś mnie bardzo tym kamieniem do wypieku pizzy:) to jest coś co muszę mieć! śliczne zdjęcia zrobiłaś...te kompozycje z napisem eat:) super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Aniu :-)

      I jeśli będziesz miała ku temu okazję - koniecznie wypróbuj kamień - pizza wychodzi bez porównania lepsza! :-)

      Delete
  2. Ach, wygląda megaapetycznie. Schrupałabym natychmiast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polecam, z przepisu wychodzi naprawdę baaaardzo smaczna :-)

      Delete

Dziękuję za Twój komentarz :-)