Dzisiaj u mnie, podobnie jak u Kasi z MyFullHouse, pojawiła się pizza.
Od pewnego czasu (od kiedy w moim posiadaniu znalazł się kamień do wypieku pizzy) testuje różne przepisy na pizzowe ciasto. I ten dzisiejszy jest na tyle dobry, że postanowiłam się nim podzielić ;-) To, że pizza wypiekana na kamieniu jest o niebo lepsza od tej pieczonej w formach czy to ceramicznych, teflonowych czy metalowych chyba nikomu nie muszę tłumaczyć. 'Pizza z kamienia' (nie, nie aż tak jej nie spiekłam hihi) jest pięknie wypieczona i chrupiąca - również od spodu - no taka jak z prawdziwej włoskiej pizzerii ;-) A do tego zrobiona z produktów eko z ulubionymi dodatkami. Pikantne salami. Chrupiąca cebulka. Słodkie pomidorki koktajlowe. I do tego koniecznie aromatyczna rukola! No i obowiązkowo aksamitna mozzarella. Po prostu pyyyyycha ! :-)
Przepis na ciasto:
- 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu
- 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.
Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Z tak przygotowanej porcji zrobiłam 3 pizze :-)
Żeby pizza była tak na 100% home made również sos zrobiłam własnoręcznie ;-) Jak dla mnie do salami pepperoni idealnie pasuje sos barbecue.
Składniki na sos:
- 2 cebule
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml octu winnego z białego wina
- 3 łyżki płynnego miodu
- 50 ml oleju
- 1 łyżka musztardy
- po 1/2 łyżeczki suszonych bazylii, tymianku i cząbru
- liść laurowy
- po kilka kropel sosu tabasco i worcester
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić drobno posiekane cebule i czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu zeszklenia się cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z octem winnym. Dusić 5 minut, po czym dodać wino, płynny miód, liść laurowy, musztardę oraz zioła. Dusić bez przykrycia kolejne 10 minut, często mieszając. Usunąć liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosami worcester i tabasco.
Miłego niedzielnego wieczoru! :-)
P.S Czy u Was dzisiaj też jak tak zimno ?? Czyżby to już koniec lata.... ??
4 comments
mmm uwielbiam domową pizzę i też często sobie robię:) ale wiesz co ? zaciekawiłaś mnie bardzo tym kamieniem do wypieku pizzy:) to jest coś co muszę mieć! śliczne zdjęcia zrobiłaś...te kompozycje z napisem eat:) super!
ReplyDeleteDziękuję Aniu :-)
DeleteI jeśli będziesz miała ku temu okazję - koniecznie wypróbuj kamień - pizza wychodzi bez porównania lepsza! :-)
Ach, wygląda megaapetycznie. Schrupałabym natychmiast!
ReplyDeletePolecam, z przepisu wychodzi naprawdę baaaardzo smaczna :-)
DeleteDziękuję za Twój komentarz :-)