fruit

Tarta + truskawki

Tuesday, June 25, 2013


Czerwiec dla mnie to truskawki. Dużo truskawek. Na śniadanie. Obiad. I kolację :-) I w każdej postaci. Tutaj jako dodatek do tarty z jabłkami, której również nigdy nie mam dość. Przepis pochodzi stąd.
  • 200 g mąki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Ja robię podwójną porcję. Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło wkładam do misy miksera i miksuję mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodaję jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksuję aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ciasto dzielę 2 części (1/3 oraz 2/3). Lepię z nich kule i zawijam w folię aluminiową - większą wkładam do lodówki na ok 1/2 godziny a mniejszą do zamrażarki.
Z większej kuli  robię spód tarty natomiast mniejszą ścieram na tarce na koniec i zapiekam.




You Might Also Like

0 comments

Dziękuję za Twój komentarz :-)